Waaruit bestaat een behandeling?

De osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Verschillende delen van het lichaam worden door de osteopaat behandelt, dus niet alleen de plek waar de klacht zich bevindt. Bezenuwing, doorbloeding, en andere systemen in het lichaam die invloed hebben op de klacht zijn onderdeel van de behandeling.

Moeten er altijd klachten zijn om behandeld te kunnen worden?

Regelmatige controle bij de tandarts om problemen aan het gebit te voorkomen vindt men heel normaal. Een periodieke controle van het lichaam om te kijken of alles in orde is, dat is iets wat maar weinig mensen doen. Alvorens een klacht zich manifesteert, geeft het lichaam voldoende signalen dat het niet optimaal functioneert! De osteopaat is getraind in het herkennen van deze signalen. Het zou dus verstandig zijn als iedereen zich jaarlijks door een osteopaat laat controleren.

Zeker fanatieke sporters doen er goed aan om zich periodiek te laten checken. Zodat eventueel sluimerende blessures snel en effectief behandeld kunnen worden.

Is osteopathie een alternatieve geneeswijze?

Osteopathie is een complementaire (aanvullend) geneeswijze. De oorsprong van osteopathie ligt in Amerika, hier wordt het vak uitsluitend door artsen beoefend. Sinds de jaren negentig is osteopathie bekend geworden in Nederland. Bijna alle osteopaten in Nederland hebben als basisopleiding fysiotherapie. Vervolgens duurt de opleiding tot osteopaat 4 tot 6 jaar.

Hoe vaak wordt er behandeld?

De frequentie van behandelen is normaal gesproken erg laag. Dat is omdat het lichaam tijd nodig heeft zich aan de nieuwe bewegingswinst aan te passen. Gemiddeld genomen wordt er één keer in de drie á vier weken behandeld. Om uiteindelijk één keer in de paar maanden te behandelen om het lichaam in balans te houden. Daarnaast probeert de osteopaat inzichtelijk te maken voor de patiënt wat de verstoring binnen het lichaam is en dit eventueel heeft veroorzaakt. Aandacht voor leefwijze en eigen verantwoordelijkheid zullen meewerken aan het gezond worden.

Hoe lang duurt een behandeling?

De osteopaat zal de eerste keer een uur de tijd nemen om uw klachten in kaart te brengen. De vervolg consulten duren ca. 45 minuten.

Is het nodig een verwijzing van de arts te hebben?

Nee, een osteopaat is opgeleid om zelf een werkdiagnose te stellen.