Bekkeninstabiliteit

Verlies van steun aan de bekkenorganen ontstaat als gevolg van een te lage spanning van de spieren, banden en vliezen in het bekken. Juist deze structuren geven de steun die zo belangrijk is in het bekken. Dit gaat vaak gepaard met een onzeker gevoel over het bekken, pijn t.h.v. het schaambeen en lage rugpijn. De pijn kan via de voorzijde uitstralen naar de binnenkant van het bovenbeen, de lies of de schaamstreek. Aan de achterzijde kan de pijn uitstralen naar de bil, de heupregio of het bovenbeen. Daarnaast kan het pijn geven t.h.v. het stuitje. Vermoeidheid geeft vaak een verergering van klachten.

1 tot 9% van de zwangere vrouwen heeft last van bekkeninstabiliteit en een groot deel van deze vrouwen houdt deze klachten in meer of mindere mate na de zwangerschap. Toch komt het ook voor bij mannen en vrouwen die niet zwanger zijn geweest.

Wat doet de osteopaat met bekkeninstabiliteit?

De voornoemde spieren, banden en vliezen worden door de osteopaat onderzocht en waar nodig behandeld, zodat de symmetrische steun voor de bekkenorganen hersteld wordt. Daarnaast wordt de mobiliteit van de organen in het bekken hersteld, waardoor de vliezen, banden en spieren een normale spanning geven op het bekken en de onderrug. De bekkeninstabiliteit vermindert en zal in veel gevallen zelfs volledig verdwijnen.

Bekken te stug?

Een stug gevoel in het bekken kan het gevolg zijn van een te hoge spanning op het bekken vanuit spieren, banden en vliezen die een steunende functie hebben aan de bekkenorganen. Dit kan resulteren tot verminderde mobiliteit of blokkades van de bekkengewrichten aan de rugzijde, de SI-gewrichten en van de schaambeenderen. Tijdens de behandeling zal de osteopaat de spanning van de spieren, banden en vliezen normaliseren, waardoor het bekken de normale mobiliteit weer terug krijgt.