Wat is osteopathie?

Kijkend naar de naam, dan betekent osteo bot en pathos betekent ziekte, verwachten we dat een osteopaat alleen botten behandeld, zoals de wervelkolom bijvoorbeeld. Wervelkolom en bekken nemen dan wel een centrale plaats in tijdens de behandeling. Spieren, bloedvaten, organen, de schedel en het zenuwstelsel worden eveneens bij de behandeling betrokken. De kracht van Osteopathie is namelijk dat het lichaam in zijn totaliteit bekeken wordt. De locatie van de pijn / klacht, is zeker niet altijd de oorzaak van de klacht!

Het kan zo zijn dat iemand al langere tijd rugklachten heeft, maar dat de oorzaak van deze rugpijn in de darmen zit. Andersom is het ook mogelijk dat een functioneel probleem in de rug een darmklacht zoals PDS kan veroorzaken. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en werkt uitsluitend met zijn handen

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij het eerste bezoek vraagt de osteopaat naar de klachten. Hiervoor wordt veel tijd uitgetrokken. Vaak is er verband tussen verschillende klachten. Na het gesprek wordt de patiënt onderzocht. De rug en het bewegingsapparaat worden bekeken en er moeten bepaalde bewegingen worden gemaakt. Vervolgens gaat de patiënt op de behandeltafel liggen, waarna de osteopaat met de handen voelt waar er in het lichaam spanningen zijn.

Waaruit bestaat een behandeling?

De osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Verschillende delen van het lichaam worden door de osteopaat behandelt, dus niet alleen de plek waar de klacht zich bevindt. Bezenuwing, doorbloeding, en andere systemen in het lichaam die invloed hebben op de klacht zijn onderdeel van de behandeling.

Met specifieke handgrepen kan de osteopaat van buitenaf een indruk krijgen van verschillende organen en hoe het met de beweeglijkheid van de organen is gesteld. Mechanische stoornissen zoals; een verzakking, verkramping, verklevingen al dan niet ontstaan door littekens van een operatie blijken bijvoorbeeld regelmatig de aanleiding te zijn voor verschillende klachten. Hier zal dan in eerste instantie ook het accent op worden gelegd tijdens het onderzoek en de behandeling.

Na afloop van het onderzoek worden de gevonden stoornissen met de patiënt doorgesproken en wordt eveneens aangehaald hoe de klacht eventueel heeft kunnen ontstaan en wat de osteopaat kan betekenen m.b.t. de klacht.