Nekklachten, met eventueel uitstralende pijn in de arm

Samen met lage rugpijn behoort pijn aan de nek tot de meest voorkomende reden waarvoor mensen een osteopaat consulteren.
Tijdens het eerste consult wordt er vastgesteld welk weefsel de klachten geeft; een zenuw, gewricht, spier of bv. een tussenwervelschijf. Vervolgens gaat de osteopaat onderzoeken waarom dit weefsel in de problemen is gekomen. Vaak is de verklaring simpel en kan het simpelweg het gevolg zijn van val, stoot of verrekking waarbij de nek overbelast is geraakt.
De nek heeft vele relaties met de rest van het lichaam en dat maakt deze regio complex, maar ook bijzonder interessant.
Denk alleen maar eens aan de talloze spieren die ons hoofd moeten sturen om onze ogen en blikveld horizontaal te houden!
Dit betekent dat elk gewricht vanaf de voeten tot aan de schedel door een standsverandering kan veroorzaken dat de nekspieren zich moeten aanpassen om de stand van het hoofd te corrigeren. Daarom scannen we als osteopaat ook bij nekklachten het hele lichaam; alle gewrichten worden op hun beweeglijkheid getest, en zelfs kleine bewegingsbeperkingen worden gecorrigeerd.

Onderzoek van de organen

De meeste mensen kunnen zich nog wel inbeelden dat een beenlengte verschil kan leiden tot klachten in de nek, maar men verwacht niet dat ook  dysfuncties van organen de oorzaak van nekpijn kunnen zijn.

Denk eens aan de pijn aan de linker schouder of kaak die kan optreden bij een hartaanval. De pijn tussen de schouderbladen bij een vastgelopen galsteen of ontsteking aan de alvleesklier. Of pijn in de flank als gevolg van een nierbekkenontsteking.

Dit zijn echter voorbeelden waarbij de situatie al dusdanig ver gevorderd is dat de (huis)arts de relatie ook wel direct herkend. Voordat het tot zo’n ernstig probleem komt geeft het betrokken orgaan ook al diverse signalen af via het autonome zenuwstelsel.

Door middel van interactie met het ruggenmerg uiten die signalen zich vaak als zogenaamde ‘segmentale verschijnselen’, waarvan een verhoogde spierspanning (in bijvoorbeeld de nek) onderdeel kan uitmaken. Een osteopaat kan deze signalen eenvoudig opsporen.

Het gehele lichaam wordt door de osteopaat onderzocht en daardoor kan hij vaak al voorspellen of er in de toekomst meer kans is op het ontstaan van bepaalde problemen.

Door af en toe uw lichaam te laten controleren door een osteopaat kunt u problemen in de toekomst voorkomen.