Verreweg de meest voorkomende klachten in onze praktijk zijn: schouder-, nek- en lage rugklachten. Uit cijfers blijkt dat maar liefst 60% tot 90% van de bevolking ooit last krijgt van lage rugpijn en dat jaarlijks 5% van de bevolking daadwerkelijk hinder ondervindt van pijn in de lage onderrug. Wanneer lage rugklachten hun oorzaak hebben door bewegingsverlies in het lichaam zijn deze goed te behandelen door middel van osteopathie. Een andere belangrijke factor is een lage belastbaarheid van bekken en lage rug. Als osteopaten werken wij nauw samen binnen onze praktijk met therapeuten die gespecialiseerd zijn in het opbouwen van de belastbaarheid van de rug. Deze samenwerking garandeert een klachtenvrij bestaan.

Oorzaken lage rugpijn

De pijn is vaak gelokaliseerd in de lage rugspieren, de SI-gewrichten of rond de wervels.
Maar lage rugklachten kunnen ook voorkomen in combinatie met bijvoorbeeld uitstraling naar het been en/of pijn in de bilspieren.
Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan pijn in de lage rug. De oorzaak van de rugpijn hoeft niet te liggen in de lage rug zelf, maar kan bijvoorbeeld ook komen door:

– Blokkeringen in de wervelkolom
– Slechte houding en beweging
– Weinig kracht en stabiliteit rondom de wervelkolom
– Instabiliteit van het bekken
– Spanning in bepaalde organen, zoals darmen, nieren, baarmoeder en de prostaat
– Beperkte bewegingsvrijheid en/of kracht van de heup.

U ziet al dat er vele oorzaken kunnen zijn voor uw lage rugklachten. Het onderzoek wat de osteopaat uitvoert wordt dan ook niet alleen lokaal op de plek van de pijn gedaan, de osteopaat zal het gehele lichaam onderzoeken. Aan het einde van dit uitgebreide onderzoek kan de osteopaat beslissen of een osteopatische behandeling zinvol is.

Onderzoeken wijzen uit: osteopathie bij lage rugklachten effectief
De osteopaat gaat zeer gericht op zoek naar de oorzaak van de lage rugklachten en daarom is een behandeling in veel gevallen effectief
In de afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van osteopathie bij acute en chronische lage rugpijn. De uitslagen van deze onderzoeken spreken voor zich, osteopathie verbetert het functioneren van de patiënten en verminderd de pijn.