Carpaal tunnel syndroom (CTS)

Heeft u last van het carpaal tunnel syndroom?

U wordt er s’nachts wakker van. Een dof, tintelend en pijnlijk gevoel in de vingers of handpalm. Met name de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. Hierbij kunnen de vingertoppen ook verdoofd aanvoelen. Klachten die u wellicht niet vreemd in de oren klinken.

Typisch carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom wordt het vaakst gediagnosticeerd bij mensen tussen de 40 en 60 jaar, waarvan 75% vrouw is. Daarbij is er een verhoogde incidentie bij zwangere vrouwen, vrouwen in de overgang, mensen met overgewicht, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) of reumatoïde artritis. Herkenbare klachten ontstaan vaak overdag bij repeterende bewegingen in de hand of pols. Ook kunnen klachten optreden bij het vasthouden van een telefoon, het autorijden, een verkeerde werkhouding of langdurige handarbeid. De pijn kan uitstralen tot in de schouder via de onderarm en elleboog. Het onbehandeld laten van het carpaal tunnel syndroom kan uiteindelijk leiden tot krachtsverlies en gevoelsstoornissen in de hand. Klachten kunnen spontaan verdwijnen en weer optreden.

De oorzaak?

Een beknelling van de zenuw door de carpale-tunnel in de pols veroorzaakt de klachten. Door deze tunnel loopt een bundel van pezen die de hand/vingers bewegen. Tussen de pezen in gelegen bevindt zich de ‘Nervus Medianus’. De wanden van deze tunnel worden gevormd door de handwortel-beenderen en een peesplaat. Soms kan de tunnel te smal worden door overbelasting en zwelling van de structuren die door de tunnel lopen. Hierdoor kan de Nervus Medianus bekneld raken en zo ontstaat het carpaal tunnel syndroom.

De diagnose

Het is van belang dat de juiste diagnose wordt gesteld. ToThePoint werkt vanuit een holistische visie om de exacte oorzaak vast te stellen. Er zijn veelvuldig betrouwbare testen om in te sluiten of u een carpaal tunnel syndroom heeft. Vaak kunnen eenzelfde klachten optreden bij triggerpoints in het bewegingsapparaat. Ongunstige (werk)houdingen kunnen bijdragen aan het klachtenpatroon. Het is gebleken dat bij de beschreven klachten; rust, mobilisaties en training effectief is. Aan ons de taak om na een uitvoerige intake de gepaste behandeling voor u te zoeken.

CTS behandelen wij o.a. met: