Maag- en darmklachten
De aanwezigheid van divertikels, zweren, poliepen of uitgebreide ontstekingen kunnen klachten aan het spijsverteringskanaal veroorzaken.
O.a. brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en constipatie zijn klachten die vaak goed reageren op een osteopatische behandeling.
Het is bij pijn in de buik altijd belangrijk om te achterhalen wat de bron van de pijn is. Mocht er bloed of slijm aanwezig zijn in de stoelgang, dan is het belangrijk om eerste de huisarts te consulteren voor het stellen van een juiste diagnose. Is de diagnose één van de eerst genoemde aandoeningen, dan is het belangrijk dit door uw arts te laten behandelen.
Veel frequenter echter, zijn er bij klachten in de buik geen ‘structurele beschadigingen’ aan het maag-darm kanaal te vinden.
U heeft last van een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, krampen of winderigheid, en/of de stoelgang gaat moeilijk (constipatie) of juist te frequent (diarree of een vettige stoelgang). Een arts categoriseert deze klachten vaak onder de noemer ‘prikkelbaar darmsyndroom’, ‘spastische darm’ of ‘spastisch colon’. Deze klachten zijn bij uitstek geschikt voor een osteopatische benadering.
Wanneer er sprake is van ‘structurele veranderingen’ aan het maag-darm kanaal is het belangrijk dat deze door uw arts behandeld worden. Een aanvullend consult bij de osteopaat kan echter bij alle maag- darmklachten nuttig zijn.
Door middel van een uitgebreid lichamelijk onderzoek kan er vastgesteld worden of er beperkingen in het lichaam aanwezig zijn die het herstelproces belemmeren, of misschien zelfs oorzaak zijn van de klachten.
Wat doen wij als osteopaat?
Een goed functionerend spijsverteringssysteem is afhankelijk van een goede beweeglijkheid van maag en darmen, een goed functionerend zenuwstelsel, juiste voeding en een goede doorbloeding.
Tijdens beweging wordt de spijsvertering gestimuleerd. Echter, door de aanwezigheid van verklevingen (na operaties of ontstekingen bijvoorbeeld) kan een deel van het spijsverteringsstelsel niet goed bewegen. Hierdoor krijg je te maken met een verstoorde doorbloeding en wordt de functie belemmerd.
Als osteopaat zijn we uniek in het opsporen en behandelen van bewegingsbeperkingen van organen.
Tijdens de ademhaling zorgen de bewegingen van het middenrif dat onze organen in beweging worden gebracht, waardoor ze subtiel langs elkaar moeten kunnen glijden.
De osteopaat voelt met zijn handen in de buik op zoek naar beperkingen, en hersteld de beweeglijkheid van de glijvlakken tussen de organen, waar deze beperkt is.
Zo kan het zijn dat de slokdarm niet goed door het middenrif glijdt, wat kan leiden tot reflux (oprispingen). Staat er teveel spanning op de karteldarm en endeldarm, dan kan de stoelgang niet goed passeren wat kan leiden tot obstipatie. Wanneer de 12-vingerige darm ‘verkrampt’ kan er onvoldoende gal- en alvleeskliersap bij het voedsel komen voor de vertering. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van een scala aan functionele bewegingsstoornissen in het orgaanstelsel.
Beperkingen aan het bewegingsapparaat kunnen ook tot maag-darmklachten leiden. Bij jonge kinderen is dit ook wel bekend onder het KISS syndroom, waarbij een baby darmkrampjes krijgt t.g.v. bewegingsbeperkingen in de nek. Dit kan zich echter ook voordoen bij volwassenen.
De zenuwen (nervus Vagus) die het maag-darmstelsel besturen komen vanuit de schedelbasis en hoge nek, lopen door de hals, rondom de slokdarm en uiteindelijk komen ze via de borstkas bij de organen terecht. De productie van allerlei maag- en darmsappen, evenals hormonen worden door deze zenuwen gereguleerd.
Bevinden zich er bewegingsbeperkingen in het verloop van de nervus vagus, dan kan dit leiden tot overprikkeling en uiteindelijk een belemmering van de aansturing van maag en-of darmen.
Tijdens een osteopatisch consult wordt de beweeglijkheid van de schedelbasis, de nek en hals, de borstkas inclusief middenrif gecontroleerd. Daarnaast controleren we de beweeglijkheid van de lage rug en het heiligbeen, die op een eigen manier ook weer een verstandhouding hebben met de organen.
Daar waar de osteopaat beperkingen vindt zal worden behandeld.