Rokers hebben vaker lage rugpijn

blur-cigar-cigarette-798124-1080x675

Rokers hebben een drie keer zo grote kans op het ontwikkelen van chronische rugpijn als niet rokers. Door te stoppen met deze gewoonte kun je deze kans zeker weer verkleinen.

Dat stellen onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine. ”Roken heeft invloed op de hersenen”, aldus onderzoeker Bogdan Petre. ”Het verandert de manier waarop de hersenen reageren op rugpijn en het lijkt erop dat rokers minder veerkrachtig zijn bij een periode van pijn.”

Het is voor het eerst dat onderzoekers een verband tonen tussen roken, chronische pijn en het hersengedeelte dat betrokken is bij beloning en verslaving. Bij de studie waren 160 volwassenen betrokken die voor het eerst rugpijn ervaarden.

Gedurende een jaar ondergingen zij vijf keer een MRI-scan en werden zij gevraagd naar de intensiteit van de rugpijn. Ook vulden de deelnemers vragenlijsten in over hun rookgedrag en andere gezondheidsgerelateerde zaken. De onderzoekers bestudeerden ook 35 gezonde personen en 32 personen met chronische rugpijn.

De onderzoekers keken vooral naar de hersengebieden die betrokken zijn bij verslaving en gemotiveerd leren. Deze hersencircuits blijken van belang bij de ontwikkeling van chronische pijn. De sterkte van de verbinding tussen de twee hersengebieden bepaalt volgens de onderzoekers onder andere wie er een chronische pijnpatiënt wordt.

Klik op de link voor het gehele artikel.